Prohledat tento blog

14. června 2014

Letní polévka z pečených rajčat a paprik

     Čtyři bílé papriky rozpůlím, odjádřím, trochu posolím a dám do rozpálené trouby na olivový olej upéct do hněda. Čtyři půlky dám stranou, zbytek do hrnce.
     Asi deset menších, vyzrálých rajčat rozpůlím, posypu trochou soli a hnědým cukrem (Muscovado) a peču pokladená plochou na olivovém oleji na pánvi - musí se opéct do hněda, ale nesmí se cukr spálit; když tak lze podlít lžicí bílého vína. Osm půlek dát stranou a zbytek do hrnce.
     Trochu bílého pečiva opéct na olivovém oleji až začne chytat barvu, pak přihodit trochu sekané čerstvé bazalky a oregana a ještě chvilku restovat, vše do hrnce.
     K rajčatům a paprikám a krutonům v hrnci přidat nějaká dobrá  bylinková rajčata v plechovce, asi půl litru vývaru a rozmixovat. Pak vypláchnout z pánve výpek po rajčatech a do hrnce s tím.
     Dosolit podle chuti, případně dopepřit, podle chuti trochu česneku utřeného se solí, přidat lžičku vinného octa, já ještě přidávám drobně sekané konzervované feferony (Machland Peperoni Siciliana - rohy naložené s feferonkami) a trochu láku z nich. Hrst čerstvé bazalky, oregana a petržele nasekat a vložit a promíchat a přidat zbylá rajčátka a pečené papriky nařezané na kousky.
     Podává se s kysanou smetanou, kdo chce...