Prohledat tento blog

8. června 2014

Ochutnávání Madeiry

      Madeira je zvláštní ostrov. Musíte jej projít, musíte jej prožít, ale musíte jej také ochutnat; tím nemyslím vůni a chuť moře ale to co tady vaří...
      Hlavní město Funchal (kdysi tady žilo 90% obyvatel ostrova) je kouzelné místo a jedním z kouzel tohoto města jsou i malé bary, bistra, restaurace, kavárničky... Staré město, od katedrály k muzeu, je spleť malých úzkých uliček, kterými dokonce projíždějí auta (a mají na každé straně deset centimetrů od zdi...) a kde je spousta restaurací a bister. Od "lidovek" až po "haute cuisine".  A některá místa jsou mému srdci obzvláště milá.
      Zmiňoval jsem se o Golden Gate Cafe, kousek od katedrály, včetně příjemného posezení na ulici, kde dostanete kávu, sladkosti ale i nějaký snack, ale tohle povídání je spíš o restauracích. Když procházíte uličkami, uvidíte, že je jich na malém kousku prostoru třeba deset, každá restaurace má venku pár míst, hodně míst (když přijede výletní loď) mívají uvnitř.
  Uličky jsou starodávně značené, mají dlouhé názvy a najít jednu uličku podruhé je občas docela legrace, doporučuji si název napsat nebo vyfotografovat

V  oblasti kolem ulice u brány Sao Tiago, mezi Rue de Santa Maria a mořem je spousta malých restaurací. 

Již zmiňovaná A Muralho
ozdobu na stole tam tvoří saně z Monte s živými (dobrými...) jahodami
a kde mimo zmiňovaná jídla dělají fantastické mušle na grilu.

     Skoro naproti je krásné místo, Restaurante o Tapassol, kde je velmi příjemné posezení na horní terase a mají tam výtečná lokální ale i portugalská vína; mimochodem nevíte o nějaké vinotéce, kde by byla zastoupena? Jsou zvláštní a zajímavá...

     Říká se, že nejlepší na konec. Tak tedy dost vzadu v uličce u brány Santiaga je restaurace O Portao.

     Tak, jako mi Madeira vlezla do srdce, tak mám oblíbenou i tuhle restauraci a neptejte se mně proč... Nejen proto, že tady dělají Caldeiradu a třeba i marinované mušle ve smetanové omáčce,
ale prostě jen tak.

     Tím se dostávám ještě k jedné věci (z českého hlediska dost cizokrajné...) - jelikož je tady mnoho restaurací na malém kousku prostoru, u řady z nich je i pán, který zve lidi dovnitř. Je fantastické je sledovat: odhadnou toho, kdo přichází a snaží se mu něco nabídnout, pozvat jej dovnitř;  jsou velmi přátelští, nejsou dotěrní, jsou zdvořilí, hovoří hlavními jazyky. A navíc spolu velmi přátelsky vycházejí, i když stojí dva metry od sebe a lákají stejné lidi...A pamatují si vás: stojí za zkoušku někam zajít podruhé, to už jste "domácí" a zacházejí s vámi přesně tak....