Prohledat tento blog

16. srpna 2010

Omdlévající imám...

...neboli immam bayildi je jídlo, o keré se Řekové a Turci hádají několik století, který národ jej vymyslel. Poměrně rychlé, výtečné, nepříliš pracné

Jsou to vlastně zapečené lilky (i na trošce bílého vína...ostatně recept se dá najít v mnoha variantách a jazycích na netu)
Lilky na půlky, udělat řezy, osolit a nechat "vyplakat". Po cca půlhodině opláchnout a vydlabat jako lodičky. Na pánev a olivový olej dát cibuli a česnek, trochu osmažit, přidat nasekané vnitřky lilků (vypijí olej, tak přidat...) a pak rajčata. A podusit. a naplnit do lodiček, podlít trochou bílého vína a dát péct do trouby. Asi tak za půl hodiny můžete začít omdlévat, jste-li imám. 
Klíčem je směs; když jsem to dělal poprvé, připadalo mi to dobré, ale...takže doporučuji doplnění receptu o poznámku, kterou jsem pak našel na jedněch anglických stránkách: "...a dáte do toho mnohem víc česneku, než si myslíte, že by se tam vůbec mělo dát...".
Probatum est.