(tentokrát to byli Zajíčkovi králíci...) mi umožnili doplnit již vyzkoušenou řadu o dva další recepty; jako obvykle to byly mixy různých receptů a představ...
Červený králík je oblíbený na ostrově Malta a u nás se stane oblíbený též... Nasekané porce králíka se dají do mísy, posypou sekaným česnekem, přidá se tam několik bobkových listů, opepří, trochu osolí a zaleje suchým červeným vínem (tohle byl nějaký levný Cabernet Sauvignon) a prohněte a nechá pár hodin odležet. Pak se osušené porce zprudka do hněda opečou na olivovém oleji spolu s kolečky mrkve, přehodí do hrnce, zalijí červeným vínem a zbytkem marinády, přidá se tam rajčatové pyré nebo kousky celých oloupaných rajčat bez zrníček a pomalu se to asi dvě hodiny dusí; šťáva musí být poněkud hustší... a s bramborovým nokem nebo jen pečivem a salátem...
Luberonský králík vzniká tak, že se cca 10 minut svaří asi 0,7 l bílého suchého vína s jemně krájenou cibulí, trochou bílého vinného octa, celým černým pepřem (dle chuti), několika bobkovými listy, několika hřebíčky, kolečky mrkve a kousky řapíkatého celeru (taky jsem se bál, že z toho bude svíčková...ale není) a dá se to vychladit a pak se tím studeným zalije porcovaný králík a nechá se marinovat; od večera do rána stačí... A pak se králík vyndá, osuší se, posolí, pomoučí a zprudka do hněda opeče na olivovém oleji a troše másla a nahází do hrnce, výpek se odvaří procezenou marinádou a tím se králík zalije, pak se tam vhodí zelenina z marinády, dosolí se a přidají se bylinky - dal jsem tam už zazimované (tedy přesazené do květináče a uložené v kuchyni) tymián a rozmarýn a tohle všechno se dá velmi pomalu dusit, případně se přilije trocha vývaru (neměl jsem, ale půl rozvařené kostky Masoxu taky bylo dobré...) a dusí se to asi dvě až tři hodiny. A chvíli před koncem se tam asi na deset minut dají dodělat nasekané černé olivy. A s bramborem...
Probatum est...