Prohledat tento blog

2. července 2019

Toskánský salát

     Před pár lety jsem pracoval v Itálii na propojení švédského IS MOVEX s italským systémem Point-of-Sale a byl jsem v Bologni, v centrále firmy Intersport. Mimo to, že tam měli vynikající kávu, dávali tam ke svačině drobnosti a pochoutky a tam jsem objevil tenhle salát, kterému říkám omylně toskánský, protože to má být spíš "salát Emilia-Romagna". Jednoduché, rychlé, na léto, k červenému vínu...
      Do mísy dám na tenká kolečka nakrájenou červenou cibuli, na tenké plátky nakrájená zralá rajčata, dva či tři oloupané řapíky celeru nakrájené na drobné kostky, nasekanou petrželku, případně nasekanou zelenou cibulku, občas přidám i kapary. Osolím, opepřím, zastříknu balsamico octem.
      Na pánev dám dva či tři plátky toastového chleba na kostičky nakrájeného a opekám nasucho, pak přileju trochu olivového oleje a nasekané lístky bazalky a prohodím to (říkají prý tomu "tostare") a přihodím do mísky. Nechám chvíli odležet, aby se šťáva z rajčat vpila...
     Vynikající, jak říká O.
   

Žádné komentáře:

Okomentovat