Prohledat tento blog

1. června 2020

Opilá cibulačka

     Několik větších cibulí nakrájím na tenká kolečka (4 pro dva lidi). Pak v kastrolu rozpustím máslo, smíchám s trochou olivového oleje, přihodím cibuli a michám a míchám... Trvá to asi patnáct až dvacet minut, cibule musí pomalu zlatohnědnout, karamelizovat, přichytávat se - podle toho řídím i teplotu.  Je to sice otrava, ale jinak správnou francouzskou cibulačku nedostanete...
     Jakmile dosáhnu toho stavu, kdy se lehce vařečkou odlepuje "cosi" na dně, podleju to asi půl litrem bílého navinulého vína, třeba Neuburk (:-) ale stačí i suché zemské a nechám to další asi půl hodiny táhnout.  Pak přidám trochu vody, která se odpařila, opepřím a vsypu asi 15 dkg strouhané Nivy a táhnu další čtvrthodinu. A servíruji, případně mohu přidat špetku papriky pro barvu.

Žádné komentáře:

Okomentovat