Prohledat tento blog

30. května 2020

Alsaský kotlík

     Kdysi jsme se vraceli z Lyonu a někde u Vogéz pod Colmarem jsme dostali hlad a zastavili se v motorestu, kde nabízeli "pot-au-feu". Já tahle jídla miluju a bylo to vynikající a tak jsem to doma zkoušel, až se to, myslím, podobá originálu.       Ráno se nakrájí na kostky asi 2 cm a pak se na pánvi zprudka opeče asi 30 dkg předního hovězího (krk je vyníkající, ale klidně i kližka), 30 dkg vepřového (dávám krkovici)  a nepříliš tučná klobása na kolečka. Hází se to do rendlíku,  pak se přidá asi půl kg na větší kostky nakrájených brambor a asi 20 dkg na hrubá kolečka nakrájené mrkve, bobkový list, tymián a rozmarýn (toho jen trochu), sůl, pánev se od výpeku vypláchne a vyvaří asi půllitrem mizerného bílého vína (hlavně, aby nebylo sladké...), kterým se to v tom hrnci zalije, přiklopí a dá na řadu hodin na 90 stupňů do trouby...  Manažer přijde z pole role a má hotovou večeři.

Žádné komentáře:

Okomentovat