Prohledat tento blog

29. května 2020

"...a jezte kašovitou stravu"

     Když vám předělávají zuby, nadejde okamžik, kdy vám lékaž doporučí to, co je v titulku. Potkalo to i mne a dal jsem dohromady několik receptů, jak z dobrého jídla udělat kaši...

Pórková polévka (jednoduchá Vichyssoise)
     Střední pórek pečlivě očistíme a nakrájíme na slabší kolečka (bílou a část zelené části); osmahneme na másle. Vedle ve větším množství vody uvaříme nepříliš osolené brambory, vodu z nich slijeme na pórek a ten ještě chvilku podusíme. Brambory nahrubo rozmačkáme, vsypeme k pórku, přidáme mletý pepř a muškátový květ dle chuti, případně dosolíme a rozmixujeme tyčovým mixerem; můžeme případně rozředit vývarem nebo i zjemnit trochou smetany.

Gulášová polévka
     Mleté hovězí maso opékáme na tuku až začne hnědnout a rozpadá se na droboť, pak jej podlijeme a dusíme (s případným dodáním horké vody) až do měkka.  Necháme vydusit na tuk, přidáme mletou papriku (gulášovou, pro chuť i trochu uzené, pokud vás rány nebolí tak i trochu pálivé…), kterou rychle osmahneme, posolíme a zalijeme vodou. Vložíme drobně krájené brambory a uvaříme do měkka. Přidáme dle chuti česnek a majoránku a rozmixujeme tyčovým mixerem.

Fazolová polévka
     Mleté hovězí maso opečeme na tuku až začne hnědnout a rozpdaá se na droboť, pak vhodíme bílou/červenou papriku krájenou na kroužky, krájenou cibuli a případně trochu česneku a dále opékáme až do zahnědnutí. Přihodíme drobné krájený oloupaný řapík celeru a na kolečka krájenou mrkev. Přidáme trochu římského kmínu. Podlijeme a dusíme (s případným dodáním horké vody) až do měkka. Fazole z konzervy (Bonduelle, v rajčatovém protlaku nebo chilli nebo mexické s kukuřicí) i s omáčkou vložíme do vývaru a prohřejeme, pak rozmixujeme tyčovým mixerem.

Celerová polévka
     Střední celer očistíme a rozkrájíme na kostky asi 1 cm. V hrnci na másle jej osmahneme, až začne trochu hnědnout, pak zalijeme větším množstvím zeleni-nového vývaru (lze i z kostky Knorr), přidáme mletý pepř a případně trochu muškátu a soli a uvaříme do měkka. Rozmixujeme. Když je málo vývaru, do-stanete spíš pyré, ale to je taky k jídlu i když sytí nepoměrně víc…

Šunková pomazánka
     Zauzený šunkový salám (asi 20 dkg) nakrájíme na drobné kousky, přidáme Lučinu/Gervais (asi 15 dkg), když se odvážíte i pepř a lžičku či dvě hořčice (ne moc ostré), případně trochu smetany na naředění a rozmixujeme tyčovým mixérem. Výživné i bez chleba.


Rybí pomazánka
     Asi 25 dkg chlazené světlé tresky (nebo mražené bez vody…) jemně osolíme, pokapeme troškou citronové šťávy a potřeme hořčicí (ostrost dle chuti, vyhovuje plnotučná Malva). Rozpálíme tuk a zprudka opečeme pár minut, tak dlouho, aby se rybí maso propeklo. Vhodíme do misky, případně trochou vody uvolníme výpek a také přidáme (nesmí to plavat). Vidličkou rozmačkáme na drobno a necháme vystydnout. Gervais nebo Lučinu (asi 15 dkg) přihodíme, osolíme, opepříme a přidáme trochu citronové šťávy podle chuti, rajského protlaku, případně lžíci kysané smetany a/nebo majonézy. Důkladně promícháme a necháme odležet. Lze i případně rozmixovat, ale změní to výrazně chuť.

Lilková pomazánka
     Tohle je zase varianta na Baba Ganoush: Větší lilek omyjeme a dáme do pekáčku na trochu olivového oleje do trouby (asi 200°C) a pečeme vcelku asi 30 minut; kůže musí být svraštělá. Pak jej vyndáme a necháme vychladnout. Roz-půlíme a do misky vydlabeme dužinu. Přidáme k ní trochu česneku utřeného se solí, lze dochutit i trochou drceného římského kmínu či koriandru, olivový olej, případně trochu sezamové pasty Tahini a rozmixujeme, pokud v té pečené dužině zbyly kousky. Přidáme trochu citronové šťávy a hustý bílý jogurt nebo kysanou smetanu, promícháme a necháme chvíli v chladu odležet.

Pomazánka z pečených paprik
     Je to varianta na oblíbený hummus. Dvě střední červené papriky rozkrojíme a vyčistíme. Dáme je na trochu olivového oleje do pekáčku do trouby, chvíli pečeme a pak pod grilem opečeme až do hněda. Vhodíme do hrnce, posolíme (trochu !), a přikryjeme asi na 20 minut pokličkou; když to otevřeme, měla by se připečená kůže snadno oddělovat od masa paprik. Očistíme je co nejvíc od slupky. Do misky dáme z konzervy Bonduelle spařenou cizrnu, přidáme asi půl lžičky nadrceného římského kmínu, případně špetku mletého koriandru, asi dva nasekané stroužky česneku, olivový olej, sůl a maso z paprik. Pokud jste to nepřesolili, zkuste přidat i zbytek oleje a šťávy z paprik. Rozmixujeme tyčovým mixerem.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat