Prohledat tento blog

29. května 2020

Švédské maso

     Nějaké plátkové hovězí maso. Zadní, roštěnou, z loupané plece to není ono... Plátky naklepu, opepřím (sůl ne, ta tam přijde ve směsi), zprudka opeču a na každý v pekáčku dám lžíci dobře promíchané směsi: červená, drobně krájená cibule + sekané kapary/kyselá okurka + sardelová pasta/utřené sardelky. Poměrově je cibule nejvíc, jedna větší stačí na čtyři plátky a k tomu lžíce sekaných malých kaparů v octě nebo jedna nebo dvě pěticentimetrové kyselé okurky (dokonce jde použít oboje a pak je chuť ještě příjemnější) a vyšší kávová lžička sardelové pasty nebo sardele; ta se nesmí přehnat, protože jinak to je přehlušující chuť.
     Drobně podleju a táhnu v troubě. Dělávám to i řadu hodin na 90°C, ale jde to dělat rychleji, třeba na 180, ale ne víc, snadno se to připaluje na stranách a hořkne. Prostě až to je měkké.
    Umíchám kelímek kysané tučnější smetany se lžičkou dijonské hořčice (ale malou lžičkou...), pak opatrně (aby nepopadala naložená směs) vyndám plátky ven, a vmíchám smetanu do šťávy. Prošlehám a vložím zpátky plátky a dám zase asi na půl hodiny (pod 100°C, aby se to nesrazilo) prohřívat nebo spíš odležet do trouby.  A pak s vařeným bramborem, třeba i s trochou pažitky. Rozmarýn i petrželka opět přeberou chuť, tak se jim v tomto případě vyhýbám...



    

Žádné komentáře:

Okomentovat