Prohledat tento blog

29. května 2020

Vepřové po maďarsku na smetaně s noky

     Tohle je obměna klasiky: Uzená slanina na malé proužky se zprudka orestuje, přidá na malé proužky či kostky krájené plecko či krkovice a opeká se dál, pak se přidá k opékání nadrobno nakrájená mrkev, celer (málo) a petržel. Když je to orestované a začíná nahnědávat, zaleju to trochou bílého vína, nechám odpařit a pak podleju trochou horké vody a pomalu táhnu pod pokličkou. Někdy v polovině do toho vhodím opatrně okrojený kousek citronové kůry a dělám dál, případně velmi málo podlévám.
     Jakmile je maso měkké, vysmahnu všechno až na tuk (a dávám pozor, aby se to nepřipálilo), vhodím asi lžičku až dvě červené mleté papriky a trošku uzené červené papriky, moment (ale jen opravdu moment, aby to nezhořklo, takhle to má vysokou teplotu a je to na to tata... ) osmahnu a podleju vodou či vývarem (v každém případě to musí být horké). Kdysi jsem z obav před spálením používal trik, že jsem v malém rendlíku pomalu rozpustil máslo, ohříval, až se voda odpařila a do horkého másla vsypal ty papriky (má to mnohem nižší teploty a lépe se to kontroluje), pak to zalil trochou horké vody a vlil k masu - to se tím pádem nemusí vysmahovat.
     V každém případě nakonec dám podle chuti sůl a trochu citronové šťávy a do už nevařící se šťávy vmíchám kysanou smetanu.
     Moc mi to chutná s nokem. Do misky dám trochu soli, 2 žloutky a 4 dkg másla a začnu mixérem šlehat a po chvíli postupně střídavě přisypávám 25 dkg hrubé mouky a 1/8 l mléka, až je z toho těsto. Vykrajuju namočenou lžící, házím do vroucí osolené vody a vařím asi 8 minut, pak zkusím.

Žádné komentáře:

Okomentovat