Prohledat tento blog

30. května 2020

Spolehlivě jednoduchá svíčková

     Spousta lidí diskutuje o nálevu na svíčkovou a jaká je to věda. Tohle je bez nálevu, není to věda a funguje to perfektně.

     Kus loupané pece (podle mne nejlepší maso na tenhle pokrm) ovážu, prošpikuju špičkami mrkve, celeru a slaniny, kterou nechám na chvíli zmrznout. Zastrkám bobkový list pod provázek.

     Na rozpálenou pánev dám pokrájenou slaninu, rozpustím, přidám kus másla, rozpálím a maso zprudka opeču. Uložím do kastrolu.
     Pak na pánev dám 2/3 kostky másla, rozpálím a přisypu hrubě strouhanou mrkev, na hrubé kostky krájenou cibuli (3/4 množství mrkve), hrubě strouhanou petržel (asi polovinu mrkve) a hrubě strouhaný celer (asi 1/3 mrkve). Tohle udělá chuť omáčky, jsou lidé, kteří ji třeba mají rádi více celerovou...
    Míchám zeleninou v másle a přihodím sem pár celých pepřů a nových koření. Zelenina musí začít nahnědávat, pak ji vysypu na maso v kastrolu.
     Do pánve dám zbylou třetinu másla, přisypu asi lžíci cukru, začnu rozpouštět a míchat a pak vleju asi dvě lžíce octa a nechám chvilku odpařit. Tím navoněným  tukem přeleju zeleninu v kastrolu na mase, dám pod pokličku a na den, dva odležet do chladna.

    A v den hodování ráno vyndám a dám do trouby, asi na 150°C a nechám tááááááhnooooout, až je maso měkké. Je to možná potřeba občas trochu podlít horkou vodou. 
    Maso vyndám. Zeleninu nechám v kastrolu, vyndám pokud možno všechny kuličky koření a rozmixuju ji tam do hladka a případně přidám, podle chuti, cukr, sůl, ocet. Zjemním kelímkem šlehačky, maso nakrájím na plátky a dám vše ještě na chvíli prohřát, ne vařit...

Žádné komentáře:

Okomentovat