Prohledat tento blog

24. května 2020

Játrová topinka

patří k jídlům, kterým říkám "Přijde hladový manažer z pole role...".  Máte-li suroviny, je to bleskem...
     Na jednu pánev dám tenčí topinky, zatím pomalu sušit.
     Na druhou pánev dám pomalu rozpouštět oškrabaný (když nakrájený, tak na stašně malé kousíčky) špek, pokud možno dobře voňavý.
     Na jednu topinku stačí jedno kuřecí játro (a musí být kuřecí, jinak je to tuhé), které odtrhám a oškrábu od sítě žilek, takže z toho vyjde směs játrové kaše s většími kousky.
     Rozpálím rozpuštěný špek a přidám topince. Ke špeku přihodím játra a míchám, až se zatáhnou a začnou tmavout (asi necelá minuta), pak je opepřím a přidám lžíci Madeiry, portského (tawny) nebo sladšího sherry a nechám moment, aby se tekutina pokud možno odpařila, odstavím a osolím a dám na topinku, kterou jsem mezitím hlídal, aby se nespálila.
     Dvě topinky stačí na večeři pro osobu. Okurka cornichonka je vhodná příloha.


Žádné komentáře:

Okomentovat