Prohledat tento blog

30. května 2020

Poněkud nebezpečné jídlo

     Pracuje se tady s otevřeným ohněm a plameny mohou dosáhnout klidně metrové výše, tak POZOR na záclony, strop, digestoř...
     Trik tohoto jídla je, že se všechno dělá na velmi horké pánvi a velmi rychle.

     Banán nakrájím na kolečka asi 5 mm tlustá.

     Připravím si velkého panáka rumu a pokud to děláte na elektrice, tak i sirky. Chytající...

     A teď: na horké pánvi rozehřeju máslo, jakmile se začne škvířit, přihodím banán a začnu míchat. Skoro současně s banánem přidám i lžíci cukru a míchám: používám hnědý třtinový muscovado cukr (z M&S), se kterým se to nemusí moc dělat. Bilý cukr by měl trochu zkaramelizovat, o to je to složitější a citlivější na spálení. 
   
     Přidám značně teplotu a pak to musí jít ráznaráz:  pánev z ohně, nalít tam panáka rumu, promíchnout a nad plynovým ohněm zapálit páry alkaholu (prudce to vzplane, klidně asi metr...majitelé elektrických ploten zapalují sirkami, ale o to víc musí být pánev rozpálená) a teď už jen protřepávat na pánvi, aby to dohořelo...

     Působí to velmi efektně, je to výborná příloha třeba k vanilkové zmrzlině, ale pokud jste nešikovní, tak ta rozpálená hořící hmota dělá pěkné spáleniny nebo vám zažehne byt...

Žádné komentáře:

Okomentovat