Prohledat tento blog

30. května 2020

Rychlá ryba ve slanině

    Chce to nějakou kompaktnější bělomasou rybu, obvykle na to používám tresku, ale jde i nilský sumeček (musí se dělat trochu déle) nebo naopak mastný halibut, který se musí dělat rychleji. Ryby pro dva by měly být dva asi dvacetidekové plátky.
    Na prkénko si pokladu plátky anglické slaniny nebo sušené šunky, pěkně vedle sebe, v délce o něco menší, než je plátek ryby. Pak na to položím plátek ryby, osolím, opepřím a posypu čerstvým tymiánem - asi dvě otrhané větvičky. A druhý plátek ryby na to, trochu svrchu osolit a vše zabalit do té slaniny.
    Pekáček vyložím pečícím papírem a na něj překlopím zabalenou rybu tak, aby konce slaniny byly vespod.
    Rozpálím gril, dám pod něj rybu ve slanině a griluju asi 10 minut, až do křupavé slaniny. Pak pekáček vyndám, balíček opatrně otočím a na ten papír přidám rozpůlená malá rajčátka (nebo plátky větších), trochu osolená a opepřená a dám opět pod gril. Dělám ji tak dlouho, až je slaninový balíček pevný.
    Pak rybu vyndám na teplý talíř a nechám asi pět minut odležet a mezitím si udělám salátovou zálivku (2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky octa, trochu soli a cukru), do ní vleju šťávu z ryby a ušlehám.

     Rybu překrojím, položím i s opečenými rajčaty na teplý talíř a přiložím míchaný zelený salát (namíchaný z obchodu, případně smíchaná rukola, řeřicha, polníček, radicchia, frisé, ledový...), politý tou zálivkou.

  

Žádné komentáře:

Okomentovat