Prohledat tento blog

30. května 2020

Rychá nóbl polévka

     Asi 15 dkg lososa bez kůže a po stejném množství drobně krájené mrkve, oloupaného řapíkatého celeru a cibule.
     Na rozpálené máslo do hrnce dám zeleninu a restuju do nahnědávání, pak přidám lžici hladké mouky a ještě chvíli restuju, až se vytvoří zeleninová jíška, kterou pak zaliju asi litrem studeného zeleninového vývaru a přidám trošku utřeného česneku.
     Přidám na kousky krájeného lososa a vařím asi 15 minut, než je zelenina měkká. Pak rozmixuju do hladkého krému, přidám smetanu na šlehání (100 ml) a muškátový oříšek a podle chuti sůl, mohu i trochu naředit vývarem, aby to nebylo moc husté, ale má to být krém.
     Už je to k servírování třeba s na másle opečenou houskou. Pokud vám zbyl kousek lososa, pak jeho kousky opražené na másle jsou také dobrá vložka. A chcet-li dělat parádu, smíchejte Ricottu s asi 5 dkg rozmačkaného syrového lososa, vmíchejte bylinky (petrželka, pažitka, případně troška byzalky či tymiánu, nesmí to být moc aromatické...) a sůl a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout, pak z toho udělejte menší kuličky, obalte ve strouhance a zprudka do zlatova osmažte. Nakrojené jsou v tom krému báječné...
 

Žádné komentáře:

Okomentovat