Prohledat tento blog

29. května 2020

Zelenina se špatným jménem

     Říká se, že běžná zelenina, jakou byl tuřín či vodnice (brassica napus / brassica rapa) má dneska špatné jméno, protože v průmyslové variantě se používal za války jako krmení pro vězně. Tuřínová kaše (turnip) ovšem bývala klasickou anglickou přílohou, takře vzhledem ke kvalitě anglické kuchyně to špatné jméno může pocházet i odtud.
     Když svůj odpor překonáte, můžete si z toho udělat bezpracnou a  fantastickou polévku.
     Na oleji sklovatím asi tři velké cibule na kostičky a pak přidám 250 g anglické slaniny a škvařím, až je křupavá.  Dva velké brambory nakrájím na tenké plátky a přihodím a přidám asi dva - tři středně velké tuříny (tak asi 3/4 kg, raději menší a pevné než velké, i když je jich potřeba víc) oloupané a také nakrájené na tenké plátky, dám pod pokličku a bez podlévání na mírné teplotě dusím asi 10 minut.
     Pak přidám víc jak litr kuřecího vývaru (stačí Knorr) a mírně vařím bez pokličky asi hodinu. Pepř, dle chuti sůl, muškátový oříšek a petrželku.

Žádné komentáře:

Okomentovat